20-4-2

Τα δάση μας και… τα μάτια μας

Άρθρο-παρέμβαση στο blog “Ευρυτάνας ιχνηλάτης”
από τον συμπατριώτη μας Σεραφείμ Τσιουγκρή
πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος

 

Ένα μοναδικό θέαμα που μπορεί να απολαύσει κανείς εάν βρεθεί σε κάποιο βουνό της Ευρυτανίας, και κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, είναι η ομίχλη μέσα στα ελατόφυτα βουνά. Την ώρα που ο ήλιος βγαίνει δειλά-δειλά στην ανατολή και η θερμοκρασία αρχίζει να ανεβαίνει μπορείς να σταθείς ώρα και να βλέπεις ζωντανά μπροστά σου ένα πίνακα ζωγραφικής βγαλμένο θαρρείς από έμπνευση καλλιτέχνη με σκοπό να συνεγείρει τις αισθήσεις!

 

Έχοντας ζήσει χρόνια στην Ευρυτανία είχα την τύχη να χαρώ πολλές φορές τέτοιες εικόνες, να απολαύσω τον κρύο αέρα να γεμίζει τα πνευμόνια μου, ανάκατα με μια αίσθηση ζεστασιάς που σιγά-σιγά κατέκλυζε κάθε κύτταρο του κορμιού μου.

 

Χρόνια, εικοσιένα κοντά, υπηρετώντας το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος, ως Εθελοντής Πυροσβέστης, έχω βρεθεί πάμπολλες φορές σε δασικές πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα. Εχω ζήσει πολλά και έχω δει τι σημαίνει να χάνεται ένα δάσος από πυρκαγιά. Αυτό το γεγονός πάντα με επηρεάζει και κακές σκέψεις μου έρχονται στο μυαλό όταν βλέπω αυτό το υπέροχο τοπίο, που περιέγραψα πιο πάνω, να μοιάζει με σκηνικό απόκοσμο όταν αντί της ομίχλης υπάρχει καπνός και φωτιά..

 

Αφορμή λοιπόν για να γράψω αυτό το άρθρο, λίγες μέρες πρίν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου (1η Μαίου), στάθηκε η ενημέρωση που είχα ότι δύο μεγάλες δασικές πυρκαγιές στην Ευρυτανία τα τελευταία εικοσιτετράωρα απασχόλησαν την πυροσβεστική υπηρεσία Καρπενησίου και το πυροσβεστικό κλιμάκιο Φουρνάς. Αυτό από μόνο του το γεγονός με προβλημάτισε έντονα. Παρακολουθώντας τα στατιστικά που εκδίδει κάθε χρόνο το αρχηγείο του πυροσβεστικού σώματος, η Ευρυτανία συγκαταλέγεται στους νομούς με τις λιγότερες δασικές πυρκαγιές και με τις λιγότερες καμένες εκτάσεις. Μάλιστα οι πυρκαγιές στους δύσκολους μήνες -Αύγουστο συνήθως και Σεπτέμβριο- είναι ελάχιστες.

 

Δυο μεγάλες πυρκαγιές τον Απρίλιο μήνα θα πρέπει να μας προβληματίσουν όλους, πολίτες και κράτος, για το τι μπορεί να επακολουθήσει. Η απουσία βροχών καθώς και χιονιού αποτελεί αρνητικό παράγοντα για την έναρξη και ανάπτυξη μιας δασικής πυρκαγιάς. Θέλει λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή για τους μήνες που ακολουθούν από όλους μας για να διατηρήσουμε αυτό τον δασικό πλούτο ανέπαφο απο την λαίλαπα μιας φωτιάς.